Üdvözöljük az ODE megújult honlapján!


Évek óta azon dolgozunk, hogy egyesületünket egy hivatalos honlapon keresztül is elérhessék tagjaink és az érdeklődők. Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2016-os évet az új oldalunkon kezdhetjük meg! A Tovább gombra klikkelve olvashat bővebben eddigi munkánkról és jövőbeli céljainkról...

Szervezet tevékenysége:

Az Egyesület elsődleges célja a diákszínjátszó mozgalom országos szintű működtetése, amivel a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. tv. 26. § c./ pont 05./ és 06./ alpontokban megnevezett „kulturális tevékenység” és „kulturális örökség megóvása” közhasznú tevékenységeket végzi. Ennek keretében az Egyesület céljai: elősegíteni a diákszínjátszó csoportok létrejöttét és folyamatos működését; gondoskodni a diákszínjátszás fórumainak megteremtéséről (fesztiválok, táborok, képzések); rendszeres kapcsolatot tartani a határainkon túl élő magyar diákszínjátszókkal, és a fenti tevékenységekhez anyagi alapot teremteni.

A Fesztiválrendszer:

Az Országos Diákszínjátszó Találkozó (ODT) a 14–20 év közötti korosztály kétlépcsős, felmenő rendszerű, országos amatőr művészeti fesztiválja. Ennek a rendezvénynek átlagosan 1500-2000 résztvevője van minden évben, és egymásra épülő részei a regionális fesztiválok és az országos fesztivál. Hagyományai egészen az 1970-es évek elejéig, a csurgói döntővel végződő Csokonai Diákszínjátszó Találkozókig nyúlnak vissza. Az Országos Diákszínjátszó Egyesület (ODE) 1989 óta főszervezője a fesztiválnak.

Az ODT lehetőséget nyújt a bemutatkozásra, hagyományos színjátszó körök, illetve az alap- és középfokú művészeti iskolák, drámatagozatok számára. A fesztivál így lehetőséget biztosít a két diákszínházi ágazat találkozására, tapasztalatcseréjére és közösséggé alakulására, mely fontos részévé vált a tehetséggondozásnak.

A produkciókat a regionális fesztiválon az ODE által felkért szakmai zsűri értékeli (arany, ezüst, illetve bronzminősítés), amely az diákszínházi mozgalmat jól ismerő színházi szakemberekből, kritikusokból, illetve gyakorló drámapedagógusokból áll.

A szervezet megalapítása óta, több 10 ezer diák vett részt a fesztiválokon, és ismerkedett meg a színház csodálatos világával. Ezek közül a diákok közül sokan ma is, felnőttként a színházi szakterületek egyikén munkálkodnak. Akik az ODE szárnyai aló indultak: Scherer Péter, Schilling Árpád, Zséda, Balázs Zoltán, Polgár Csaba, Szabó-Kimmel Tamás, Stohl András, Pintér Béla, Nagy Ervin, Igó Éva, Takács Kati, Láng Annamari, Gáti Oszkár, Alföldi Róbert, Hajdu Szabolcs, Börcsök Enikő, Bata Éva, Bárnai Péter, Spiegl Anna. 

Az egyesületnek köszönhetően, az amatőr csoportok közül sokan, csak az évente megrendezett fesztiválokon tudnak bemutatkozni, fellépni. Ráadásul a legtöbb helyszínen professzionális színpadtechnika áll a rendelkezésükre. Továbbá munkájukat segíti a szervezet által delegált kőszínházi szakemberekből és drámapedagógusokból álló zsűri is.

Az amatőr színjátszó csoportoknak, legyenek azok hagyományos szakköri jelleggel működő, vagy művészeti iskolában alkalmazott intenzív tanulási folyamatok, szükségük van a közösségi élet fejlesztésére, a közös jövőkép megfogalmazására és a közös értékek és célok átadására. Legyen ezekhez állandó helyszín, ahol más hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhat és álljon rendelkezésére szakmai segítség az önfejlesztés igényének felkeltésére, valamint az önműveléshez, a közös értékek kifejezéséhez, megéléséhez, a közös célok megfogalmazásához, az amatőr színjátszás színvonalának megtartásához.

Híreink

Meghívó közgyűlésre

>Kedves Egyesületi Tagok! Az Országos Diákszínjátszó Egyesület (székhely:1011 Budapest, Corvin tér 8.) tisztújító küldöttgyűlését a választmány 2016. május 22-én vasárnap, délután 14 órától összehívja. A küldöttgyűlés helyszíne: 1082 Budapest, Nagytemplom utca 30. „GRUND” Napirendi pontok: -       Elnöki beszámoló az elmúlt 2 évről -       Tisztújítás -       2016/17 (Tovább..)

Lezajlott Kecskeméten és Győrött az RDT

>Egy igazán intenzív és sűrű hétvégén van túl a kecskeméti és a győri műhely. Lezajlott a XXVII. Dél-Alföldi és Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó. Alább olvashatjátok az eredményeket és információkat. XXVII. Nyugat-Dunántúli Regionális Találkozó Díjak           Különdíjak Név Díj Csoport Előadás Rendező Kerényi Dániel Legjobb férfialakításért Reményik Suliszínház Delete Németh Gyöngyi Lőrincz Marianna Legjobb női alakításért Középső (Tovább..)

Nemzetközi Drámatábor Pályázat

>NEMZETKÖZI DRÁMATÁBOR PÁLYÁZAT   Az Országos Diákszínjátszó Egyesület (ODE) pályázatot hirdet, melynek keretein belül 6 magyar középiskolás színjátszónak lehetősége nyílik arra, hogy az European Drama Encounters (EDERED) által szervezett 2 nyári szakmai tábor egyikében részt vegyen.   Jelentkezhetnek, akik: 14-16 év közötti középiskolás színjátszók Kommunikációs szinten (Tovább..)

Beckett Pályázat

> ABSZURDUM! Jelenetíró pályázat középiskolás diákoknak Samuel Beckett születésének 110. évfordulójának alkalmából.   A 2016-ban lesz 110 éve, hogy az abszurd dráma óriása, a Godot-ra várva Nobel-díjas írója, Samuel Beckett megszületett. Ezen alkalomból az Országos Diákszínjátszó Egyesület jelenetíró pályázatot hirdet középiskolás diákok számára.    A pályázatra (Tovább..)

Felhívás 2016

>Zum Erika: zumerika@gmail.com, 0630/3171480Zum Erika: zumerika@gmail.com, 0630/3171480 XXVII. ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ FELHÍVÁS 2016.  Hírek, információk: Az Országos Diákszínjátszó Egyesület elmúlt két évében folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a legnagyobb rendezvénysorozatunk az ODT biztos szakmai és anyagi alapokon valósulhasson meg. Idén két nagy pályázatot nyújtottunk be kifejezetten (Tovább..)

Támogatók

Információk

Letölthető: Alapszabály

Elérhetőségeink

 
Név: Országos Diákszínjátszó Egyesület
Székhely6000 Kecskemét, Táncsics utca 4.
Telefon: 0630/6460477
Email: odeposta@gmail.com
Adószám: 19016955-1-03
 
Statisztikai főtevékenység: 9499 - Kultúrális tevékenység
A szervezet alapításának kelte: 1989. november 2.
Nyilvántartásba vevő szerv megnevezése: Fővárosi Bíróság
Bírósági nyilvántartási szám: 500.
Bírósági bejegyzésről szóló végzés száma: 6. Pk 60658/1989/1
Képviseletre jogosult: Sárosi Gábor
Közhasznúságról szóló végzés száma: 13. Pk 60.658/1989/13-II. (dátum: 1999.06.15)
Közhasznúság kezdete: 1998. január 1.
Bankszámla: OTP Bank Nyrt. 11708001-20399498